Sezon na grilla a zdrowie. Jak zdrowo grillować?

Grillowanie jest dla wielu osób dużą przyjemnością gdyż często smaczne jedzenie jest przygotowywane i spożywane w czasie urlopu, wakacji, czasu relaksu, często podczas miłego spotkania towarzyskiego. Także obecnie w czasie trwającej pandemii, kiedy powinniśmy się dystansować społecznie, grill na działce, w ogrodzie może stanowić istotną przyjemność dla rodziny. Od dawna wiadomo, że częste spożywanie mięsa z grilla, przygotowanego bezpośrednio w płomieniu może być szkodliwe dla zdrowia, ma działanie rakotwórcze. Aby potrawy z grilla nie szkodziły naszemu zdrowiu warto poznać albo uaktualnić swoją wiedzą dotyczącą zasad zdrowego grillowania.

Ogólna zasada: grillujemy ale nie za często, opiekamy potrawy nad żarem, nie nad ogniem, mięso nie może być zbyt mocno spieczone, zwęglone. Jeśli pieczemy kiełbaski nad ogniskiem to starajmy się nie używać drewna iglastego. Pamiętamy o zachowaniu odpowiedniej odległości potrawy od ognia i że zawartość powstałych szkodliwych związków – węglowodorów aromatycznych wzrasta wraz z ilością tłuszczu skapującego do ognia. Kontrowersyjne jest podawanie grillowanych mięs dzieciom. Aby nie zepsuć sobie przyjemności grillowania i zachować dobre zdrowie polecamy zapoznanie się ze stanowiskiem eksperta opisanym w wywiadzie pod tytułem: „Zdrowe grillowanie” w znanym portalu medycyna praktyczna dla pacjentów

źródło artykułu